sábado, 13 de mayo de 2017

Capacitats i objectius

Els infants han de adquirir unes capacitats per tal de assolir els objectius de cicle treballant els continguts establerts. Fer-ho per mitja d'ambients d'aprenentatge és una manera de poder donar resposta als interessos i necessitats del infants per tal d'aconseguir-ho.

Quan els infants treballen en ambients d'aprenentatge, aquest treball respon a la necessitat que mostren els infants de jugar i relacionar-se, comunicar-se, etc.

En la següent taula es mostren algunes de les capacitats que els infants aniran assolint mitjançant els ambients d'aprenentatge proposats:


Capacitats
Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats.
En els ambients proposats els infants desenvoluparan la psicomotricitat tant en l'ambient psicomotriu con en la resta. Experimentant amb el seu propi cos les possibilitats de moviment i exercitant aquestes com és l'equilibri, la coordinació, etc.
Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva de si mateixos i del les altres persones.
La interrelació de l'infant amb els seus iguals i amb l'adult , permet que adquireixi seguretat emocional i per tan una imatge positiva d'ell mateix i dels altres.
Adquirir progressivament hàbits bàsics d’autonomia en accions quotidianes, per actuar amb seguretat i eficàcia.
Encara que cap proposta dels ambients és centra especialment en l'adquisició d'aquesta capacitat, el fet de circular lliurement pels diferents ambients d'aprenentatge fomenta l'autonomia dels infants.
Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques.
Tocant, observant, comparant les propietats dels objectes, l'infant s'inicia amb les habilitats matemàtiques.
Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà de diversos llenguatges.
Aniran incorporant vocabulari, descobrint nous elements que no coneixen, s'expressaran per mostrar el seus desitjos i sentiments. Els ambients d'aprenentatge afavoreixen la comunicació entre infants i infant-adult
Observar i explorar l’entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
Els infants poden manipular i observar els elements de l'ambient d'experimentació, elements que els oferiran estímuls sensorials molt variats.
Mostrar iniciativa per afrontar situacions de la vida quotidiana, identificar-ne els perills i aprendre a actuar-hi en conseqüència.
Repetint les seves actuacions, l'infant aprèn a identificar els perills i resoldre el seus conflictes.
Conviure en la diversitat, avançant en la relació amb les altres persones i iniciant-se en la resolució pacífica de conflictes.
Cada infant es diferent dels altres, tenen necessitats diferents , ritmes d'aprenentatge, facilitat per a assolir capacitats, etc..
Els infants es troben en grup heterogenis, d'edat, de cultures, etc. Aquest aspecte els ajudarà a conviure d'avant la diversitat, facilitant la relació entre diferents tipus de persones i aprenent a resoldre conflictes.
Comportar-se d’acord amb unes pautes de convivència que els portin cap a una autonomia personal, cap a la col·laboració amb el grup i cap a la integració social.
La lliure circulació pels diferents ambient ha de crear un clima de calma, on els infants aprendran a compartir i col·laborar a l'hora de realitzar els diferents activitats.



En la següent taula s’indiquen els objectius del cicle que és volen aconseguir son els següents: proposem:

OBJECTIUS DEL CICLE
Identificar-se com a persona, assolir el grau de seguretat afectiva i emocional corresponent al seu moment maduratiu, i esforçar-se per manifestar i expressar les pròpies emocions i sentiments.
Per mitjà dels diferents ambients que hi proposem, l'infant anirà adquirint una seguretat afectiva i emocional amb la seva actuació al món que l'envolta i aconseguirà autonomia i confiança en ell mateix i als altres.
Establir relacions afectives positives, comprenent i apreciant progressivament el seu entorn immediat, iniciant-se en l’adquisició de comportaments socials que facilitin la integració en el grup.
La lliure circulació pels diferents ambients els enriqueix per comprendre l'entorn, propicia i enforteix relacions positives amb els iguals, fent-los sentir integrats, compartint i socialitzant.
Participar amb iniciativa i constància en les activitats quotidianes d’alimentació, repòs i higiene personal, iniciant-se en la pròpia autonomia i orientant-se en les seqüències temporals quotidianes i en els espais que li són habituals.
Els ambients els ajudaran a resoldre conflictes per sí mateixos i amb el suport dels companys i educadors. I progressivament a desenvolupar activitats de la vida quotidiana i situar-se en l'espai i el temps que li són habituals.
Comprendre el llenguatge adult i dels altres infants, comunicar-se i expressar-se a través del moviment, el gest, el joc i la paraula, amb una progressiva millora del llenguatge oral.
El joc que els ofereix aquests espais apropa als infants a relacionar-se i comunicar-se i a interactuar també amb l'adult i per tant fomenta el llenguatge oral, gestual i el llenguatge de l'adult.
Dominar progressivament el cos i l’adquisició de noves habilitats motrius, augmentant l’autonomia en els desplaçaments, en l’ús dels objectes i l’orientació en l’espai quotidià.
A l'ambient de psicomotricitat l'infant coneixerà el seu propi cos. Potenciarà les seves habilitats
motrius, el seu moviment i la orientació en l'espai habitual.
Actuar sobre la realitat immediata, descobrir-ne l’organització a partir de les pròpies vivències i establir relacions entre objectes segons les seves característiques perceptives.
A partir de la manipulació dels diferents materials que ofereixen els ambients, l'infant actuarà sobre la realitat immediata potenciant la percepció, interioritzant poc a poc característiques diferents dels objectes.
Projectar les pròpies vivències a través de l’activitat lúdica i anar-les representant a través d’un incipient joc simbòlic.
L'infant construeix el seu propi aprenentatge a partir del joc,l'experimentació i el treball cooperatiu,donada la flexibilitat espacial, temporal i relacional que ofereixen els ambients.
Iniciar-se en la descoberta i l’ús del llenguatge corporal, verbal, matemàtic, musical i plàstic
En els ambients proposats,adaptarem cada espai per iniciar l'infant als diferents llenguatges: corporal (psicomotricitat) ,verbal i matemàtic (experimental),plàstic( ambient de l'Art) i verbal, musical (teatre).

Objectius per a la proposta pedagògica del centre

Objectius de centre (PPC) – Segon nivell de concreció
Àrea 1: Descoberta d'un mateix i dels altres

1. Desenvolupar la coordinació oculomanual i les habilitats manipulatives.

2. Explorar i reconèixer les pròpies possibilitats a travès del cos: emocionals, sensorials i perceptives, motrius, afectives i relacionals.

3. Aprendre a resoldre conflictes autònomament i a respectar les diferències.

4. Dominar progressivament les habilitats motrius bàsiques: coordinació,to muscular i postures diverses.

5.Adquirir progressivament una imatge positiva de si mateix i dels altres, identificant-ne les
característiques físiques.

Àrea 2: Descoberta de l'entorn

1.Descobrir les propietats de alguns objectes que es poden trobar en l'entorn.

2.Despertar la seva curiositat per descobrir l'entorn.

3.Afavorir aprenentatges significatius a travès de la manipulació i experimentació dels diferents objectes.

4.Experimentar i interpretar sensacions i significats referits a l'espai: dintre-fora, davant darrere,segur-perillós i referits al temps: ritme, ordre, durada, simultaneïtat i espera.

5.Observar semblances i diferències en el objectes i materials: color, grandària, mida,plasticitat, utilitat,sensacions i altres propietats.

6..Mostrar interès i curiositat cap als objectes, desenvolupant la seva creativitat i utilitzant-los de manera adequada.

7.Orientar-se i actuar amb autonomia progressivament en els espais.

8. Apropar a l'infant al seu entorn natural i social amb confiança i seguretat.

Àrea 3: Comunicació i llenguatge

1.Observar, escoltar, repetir i reconèixer les diferents formes de expressió.

2. Expressar ,representar les seves pors ,vivències ,fantasies i emocions de forma gestual, verbal mitjançant les diferents activitats.

3. Comunicar de forma progressiva les seves necessitats.

4. Crear i representar utilitzant les eines que té a disposició.

5. Incorporar nou vocabulari de nous objectes i eines.

6. Demanar ajuda o suport als educadors o als companys.

7. Expressar i comunicar emocions, a traves del dibuix i activitats plàstiques.

8. Valorar les produccions pròpies i les dels seus companys.

9.Expressar el que veu al seu voltant.

10.Utilitzar les possibilitats expressives i sensitives del propi cos mitjançant la representació.




Els continguts del cicle i els ambients de la llar

Ambient experimentació
Ambient psicomotriu

Ambient artístic
Ambient plàstic
Àrea de descoberta d'un mateix i dels altres.

Identificació com a persona, coneixement d’algunes característiques personals pròpies per assolir el grau de seguretat afectiva i emocional al seu moment maduratiu.

X
X
X
Domini progressiu de les possibilitats expressives, perceptives i motores del propi cos i utilització dels recursos personals de què disposa en la vida quotidiana.


X
X
X
Manifestació i expressió de les pròpies emocions i sentiments, utilitzant el llenguatge com a mitjà d’expressió i comunicació.


X
X
X
Progrés en l’adquisició d’hàbits relacionats amb el benestar corporal i la seguretat personal, la higiene i la salut, així com en l’inici d’hàbits d’ordre, constància i en les activitats en què participa.

X
X
X
Progrés en el domini de la coordinació i el control dinàmic del cos, augmentant la seva autonomia en els desplaçaments, en l’ús dels objectes i en l’orientació en l’espai quotidià.
X
X
X
X
Participació amb iniciativa i constància en les activitats quotidianes d’alimentació, repòs i higiene personal, iniciant-se en la pròpia autonomia i orientant-se en les seqüències temporals quotidianes i en els espais que li són habituals.


X

Domini progressiu del control i de la coordinació oculomanual, així com de les habilitats manipulatives necessàries per explorar objectes i per ser cada vegada més actiu i autònom en les diferents situacions quotidianes (vestir-se, posar-se les sabates, etc.).
X
X
X
X
Iniciativa per dur a terme activitats i jocs, resolent les dificultats que es puguin presentar mitjançant la pròpia actuació o demanant als altres l’ajuda necessària i acceptant petites frustracions.

X
X
X
Disposició per establir relacions afectives positives amb les persones adultes i els infants amb qui comparteix situacions i activitats quotidianament.
X
X
X
X
Àrea de descoberta de l'entorn


Comprensió i apreciació progressiva de l’entorn immediat, iniciant-se en el coneixement i l’adquisició de comportaments socials que facilitin la integració en els diferents grups socials en què participa.

X
X
X
Orientació amb autonomia en els espais habituals i quotidians i iniciació en l’ús de termes relatius a l’espai (aquí, allà, dins, fora, amunt, avall).
X
X
X
X
Orientació en les seqüències temporals en què s’organitza la vida diària i iniciació en l’ús de termes relatius a l’organització del temps (matí, tarda, ara, després, avui, demà).


X

Observació i actuació sobre la realitat immediata, a partir de les pròpies vivències, establint relacions entre objectes segons les seves característiques perceptives.
X
X
X
X
Observació i exploració de l’entorn físic i social, planificant i ordenant la pròpia acció, constatant-ne els efectes i establint relacions entre la pròpia actuació i les conseqüències que se’n deriven.
X
X
X
X
Observació i constatació d’alguns dels canvis i modificacions a què estan sotmesos tots els elements de l’entorn (persones, animals, plantes i objectes).
X
X
X
X
Interès i curiositat pel medi físic i social, explorant les característiques d’objectes, materials i elements de l’entorn natural, formulant preguntes sobre alguns esdeveniments i representant vivències i situacions mitjançant el joc simbòlic.
X
X
X
X
Participació en festes, tradicions i costums de la comunitat a la qual pertany, mostrant interès i curiositat.


X

Iniciació en la diferenciació d’algunes qualitats sensorials fruit de l’exploració dels objectes materials, d’elements de l’entorn natural i de la comparació de les seves propietats. Inici de les primeres classificacions, ordenacions i correspondències en funció de les característiques i els atributs.
X


X
Reconeixement de seqüències espacials, temporals i lògiques i iniciació en l’ús de les primeres nocions quantitatives en situacions quotidianes.




X
Àrea de comunicació i llenguatges

Iniciació en la descoberta i l’ús del llenguatge corporal, verbal, musical i plàstic.
X
X
X
X
Interès per algunes de les tècniques més bàsiques (pintura, modelatge, dibuix, etc.) dels diferents llenguatges expressius i formes de representació.


X
X
Comprensió de les intencions i dels missatges que li adrecen les persones adultes i altres infants, identificant i emprant els diferents senyals comunicatius (gest, entonació) i valorant el llenguatge oral com un mitjà de relació amb les altres persones.

X
X
X
Coneixement i utilització de manera progressiva de les normes que regeixen els intercanvis, relats i converses (atenció, espera, to de veu, interès, iniciativa).
X
X
X
X
Expressió de necessitats, sentiments i idees mitjançant el llenguatge oral, mostrant un progressiu increment del vocabulari relatiu al propi entorn i experiència, ús de frases simples i comprensió de variacions morfològiques de gènere i nombre.
X
X
X
X
Iniciació en l’ús de diferents formes de comunicació, esforçant-se per fer-se entendre i escoltant els altres.

X
X
X
Record i relat d’experiències passades i relacionar-les amb situacions semblants o diferents.

X
X
X
Reconeixement, retenció i memorització de cançons, dites senzilles, cantarelles i jocs de falda i participar-hi de manera activa, seguint la tonada, reproduint el gest, etc.


X

Reconeixement i participació activa en danses senzilles amb una progressiva coordinació general del cos i sentit del ritme.


X

No hay comentarios:

Publicar un comentario