lunes, 15 de mayo de 2017

Aprofundiment a partir de casos reals

A la Llar d'infants “Els Gínjols” de Sant Esteve d'en Bas, la proposta educativa d'aquest any és
treballar en grups heterogenis; encara que en un sentit ja ho són perquè cada infant és diferent.

Els infants poden ser reservats o oberts, juganers o tranquils... Per tant, en un mateix grup hi ha diversitat. Però, a més a més, aquests grups seran heterogenis pel que fa a l'edat, ja que es treballarà amb infants de 4 mesos a 3 anys.
El concepte d'infant és una persona única, amb unes capacitats i actituds pròpies. A partir d'aquesta definició, l'infant és respectat en tot moment i acompanyat perquè pugui desenvolupar tot el seu potencial i la seva creativitat.
Els avantatges de treballar en grups heterogenis d'edat són diversos. Per exemple, els més petits comparteixen amb els grans, veuen el seu comportament i els volen seguir, els grans ajuden i guien els petits, els ensenyen a posar-se els pitets, els acompanyen a l'hora de menjar i els protegeixen. Tots junts aprenen a conviure i a compartir.

En la llar «Peggy Nens» també consideren molt important educar els infants en els ambients i en grups heterogenis; d’aquesta manera, veuen i aprenen el comportament dels grans i volen seguir-los, els grans guien els petits, els acompanyen a l'hora de realitzar diferents activitats, els protegeixen, els ajuden, etc.
Per això, excepte les aules dels lactants (ja que són molt petits), hi ha les aules de P1, per als infants d’un any a un any i mig, i les aules de P2, que són les corresponents als infants d’un any i mig a tres (encara que a P1 i P2 estan separats tots es coneixen, i, en molts moments, porten a terme activitats junts).

A més, els infants, a les seves aules, porten a terme diferents racons, com per exemple el racó de metges, el dels mecànics, el dels arquitectes, el dels professors, el dels cuiners, el dels pintors i els dibuixants, el de les ciències, el racó del Lego en vertical, el de la perruqueria, el del protagonista, el racó d’en Pep, entre d’altres, on aquests juguen, treballen i comparteixen junts experiències i vivències.
A la llar tots es coneixen, comparteixen el dia a dia i treballen constantment els ambients d’aprenentatge, per tal que tots aprenguin a conviure amb tothom.

A la llar d'infants “L'Espiga” també disposen d'una distribució per racons. A l'aula de 2 a 3 anys, cada infant pot triar on vol jugar i relacionar-se amb l'aula dels nadons (6 - 12 mesos), que es reparteix en 3 àrees: una amb ampolles, una altra amb la panera dels tresors i l’altra amb sonalls . Els infants d'aquestes edats poden desplaçar-se d'un costat a l'altre, depenent de l'interès que tinguin per l'objecte a cada moment.

“Montsant” dóna servei a infants de 4 mesos fins a 3 anys. Es treballa per racons, els infants circulen lliurement d'un racó a l'altre i juguen al seu ritme.
Hi ha molta interacció entre l'escola i els familiars. A l'aula d’un a dos anys hi ha un mòbil i una lluna amb retalls de roba per decorar l'aula, aquest han estat confeccionats per una mare. A més, cada setmana, una mare o pare confecciona un barret i una bufanda per tapar a la lluna, ja que evoquem per parlar de l'hivern i del fred que fa.
A l'aula de 2 a 3 anys tenen el Projecte “LA NINA”; es tracta d'un peluix. Cada cap de setmana un nen/nena de la classe se l’emporta a casa i té cura d'ell, i el dilluns el torna a l'aula i ens comenta què ha fet.

En “Mi Cole” Els infants estan organitzats en dues classes: P1 (0-1any) i P2 (2-3 anys).
Es troben a aules diferents però comparteixen molts moments conjunts; en aquests moments són grups heterogenis.
Treballen ambients d'aprenentatge com són els racons. A la llar , actualment, estan el racó de la cuina, de lectura, de psicomotricitat, etc. Les educadores van confeccionant i modificant els racons.

Els infants també interactuen entre ells i es relaciones als diferents espais, com al menjador, al pati, etc.
Els educadors passen a un segon pla. Donen suport als infants i els acompanyen en tot moment, però sense ser guies dels seus aprenentatges. Són els nens els que fan aprenentatges sols.

Tanmateix, hi ha determinats moments en què els educadors organitzen i guien activitats.
En totes les llars d'infants observem que tenen bastants punts en comú.
Els infants estan distribuïts en dues aules:
  • P1 de 0 a 1 any
  • P2 de 2 a 3 anys

Cal remarcar, però, que en una de les llars es distribueixen en tres grups (lactants, P1 i P2).
Encara que estan separats, tots es coneixen i en molts moments porten a terme activitats junts. Comparteixen el dia a dia i treballen constantment els ambients d’aprenentatge, per tal que aprenguin a conviure. Educant els infants en ambients i grups heterogenis, els més petits veuen i aprenen el comportament dels grans i volen seguir-los. Els grans ajuden i guien els petits, i els acompanyen a l'hora de realitzar diferents activitats.

Hem vist que les llars disposaven d'una gran varietat de racons:
  • dels metges
  • dels mecànics
  • dels arquitectes
  • dels professors
  • dels cuiners
  • dels pintors
  • dels dibuixants
  • de les ciències
  • de la perruqueria
  • del protagonista
  • de la panera dels tresors
  • de lectura
  • del Lego vertical
  • d’en Pep.

En aquests espais els infants circulen lliurement, dedicant el temps que consideren oportú a cada un; hi juguen, hi treballen i hi comparteixen junts experiències i vivències. Tot i que els educadors sempre els acompanyen (i a vegades també hi organitzen activitats), són normalment els infants els protagonistes dels ambients, atès que ells duen a terme el propi aprenentatge.

En els casos citats anteriorment, aquestes llars d'infants no disposen d'ambients d'aprenentatge, però treballen per racons. Tot i que aquesta metodologia permet que els infants puguin dur a terme activitats molt concretes que els ajuda a aprendre a treballar en equip, ajuden els seus companys i la seva iniciativa, el sentit de responsabilitat es potencia i els ajuden a descobrir per mitjà de l'acció. Així i tot el treball per ambients ajudaria als infants a poder donar un enfocament més globalitzador on treballar els objectius i capacitats del currículum, que és fonamental per aconseguir una formació solida per al seu futur professional i com a persones.


Ens permeten reconèixer les àrees d'oportunitat existents que serveixen com a instruments per a la formació integral de l'estudiant, que ens condueixen a implementar canvis dins el procés ensenyament-aprenentatge, on els participants actius són el docent i l'estudiant. Es desenvolupen dins d'un medi on succeeixen esdeveniments i experiències, que formen un espai interactiu permetent facilitar, limitar i ordenar el comportament dels subjectes involucrats, com és motivar l'estudiant, resoldre problemes, prendre decisions, estratègies com el disseny i elaboració de materials didàctics, prototips, participació col·laborativa, intervenció en esdeveniments acadèmics nacionals i internacionals i col·laboració en projectes de recerca que permetin despertar l'interès dels infants. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario